top of page
1000_F_260700352_mkVJbgSJkZJoApXm72Q6o1Rzk3cXvwEY.jpg

Ογκολογικά χειρουργεία

Η ογκολογική χειρουργική πραγματεύεται τη χειρουργική διαχείριση της νεοπλασματικής νόσου. Είναι σημαντικότατος κλάδος της χειρουργικής και ίσως η μόνη οδός που μπορεί να καταλήξει στην ίαση (την οριστική δηλαδή θεραπεία του καρκίνου), όποτε αυτό είναι εφικτό.

Βασικές αρχές ογκολογικής χειρουργικής

  • Λεπτομερής προεγχειρητική αξιολόγηση του ασθενούς και σταδιοποίηση του όγκου

  • Άριστη γνώση της χειρουργικής ανατομίας και των χειρουργικών τεχνικών.

  • Γνώση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του κάθε όγκου και των πιθανών οδών διασποράς του.

  • Τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών με βάση το είδος και το στάδιο του όγκου.

  • Ριζική εκτομή του όγκου με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες

  • Ομαδική αξιολόγηση του ογκολογικού ασθενούς από πολλές ιατρικές ειδικότητες (παθολόγοι ογκολόγοι, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ιστοπαθολόγοι), πάντα σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες ενός ογκολογικού ασθενούς

  • Αποφυγή κάθε περιττής ιατρικής πράξης, η οποία δεν ωφελεί αποδεδειγμένα τον ασθενή.

Οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση στον ογκολογικό ασθενή αναλύεται εξατομικευμένα και διεξοδικά στα πλαίσια ογκολογικού συμβουλίου, μέλη του οποίου είναι φυσικά ΩΡΛ - χειρουργοί κεφαλής και τραχήλου, ογκολόγοι, ακτινολόγοι και ακτινοθεραπευτές.

Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός τόσο της επέμβασης όσο και της συνολικής θεραπείας του κάθε ασθενούς είναι θεμελιώδης.

Η σύγχρονη χειρουργική είναι σε θέση να προσφέρει ριζικές λύσεις με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ακόμη και σε πολύπλοκα ογκολογικά προβλήματα.

  • Τα συχνότερα είναι η λαρυγγεκτομή, η αμυγδαλεκτομή, η τμηματική γλωσσεκτομή, η θυρεοειδεκτομή, ο καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς καθώς και άλλα χειρουργεία αναλόγως της πρωτοπαθούς εστίας.

Ογκολογικά χειρουργεία

Τα παρακάτω αποτελούν μερικές ογκολογικές επεμβάσεις καθώς και κάποιες πληροφορίες για αυτές. 

  • Κακοήθειες στοματικής κοιλότητος - στοματοφάρυγγα (τμηματική γλωσσεκτομή - ημιγλωσσεκτομή - αφαίρεση τμήματος εδάφους στόματος - αμυγδαλεκτομή): Χειρουργεία το οποία εκτελούνται ενδοστοματικά και συνδυάζονται συχνότατα με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου βάσει των guidelines. Αφαιρείται η κακοήθεια δια του στόματος επί υγιών ορίων και στον ασθενή τοποθετείται ρινογαστρικός σωλήνας σίτισης για τις 3 πρώτες μέρες. Εκτελείται επίσης λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ καθώς και αφαίρεση υπογναθίου αδένος και τοποθέτηση παροχεύτευσης κενού η οποία αφαιρείται τη δεύτερη μετεγχειρητική μέρα. Ο ρινογαστρικός σωλήνας αφαιρείται την τρίτη μέρα όπου και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο.

  • Ολική λαρυγγεκτομήΣε ασθενείς με προχωρημένα καρκινώματα επιβάλλεται να αφαιρείται ο λάρυγγας. Συχνά συνδυάζω την ολική λαρυγγεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό σύμφωνα με τα Guidelines ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη πρόγνωση για τον ασθενή. Πρόκειται για ένα βαρύ χειρουργείο το οποίο όμως είναι επιβεβλημένο καθώς χαρίζει αύξηση στην πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς σε συνδυασμό με μετέπειτα ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία. Ο ασθενής ιδανικά νοσηλεύεται για 15 μέρες. Σε περίπτωση που το επιθυμεί ο ασθενής τοποθετείται βαλβίδα φώνησης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ομιλίας μετά το χειρουργείο.

  • Θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικές μεταστάσεις (στη χαρτογράφηση\ελαστογραφία): Υπό γενική αναισθησία εκτελείται τομή εγκάρσια στον τράχηλο η οποία και εκτείνεται στα πλάγια όπου πρέπει να εκτελεσθεί ο λεμφαδενικός καθαρισμός. Αφαιρούνται ο θυρεοειδής αδένας, οι λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος καθώς και οι πλάγιοι τραχηλικοί λεμφαδένες ομάδας συνήθως ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV. Τοποθετείται στον ασθενή μία παροχεύτεση κενού η οποία και αφαιρείται τη 2η μετεγχειρητική μέρα όπου και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο.

  • Κακοήθειες αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας: Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς έχουν διηθημένους λεμφαδένες με αδυναμία όμως στην εξέταση, στον απεικονιστικό έλεγχο ή στον χειρουργικό έλεγχο να ταυτοποιηθεί η αρχική\πρωτοπαθή εστία από όπου ξεκίνησε η κακοήθεια. Εκτελείται λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου και μάλιστα μερικές φορές πιο εκτενής (ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός). Τοποθετείται στον ασθενή μία παροχεύτεση κενού η οποία και αφαιρείται τη 2η μετεγχειρητική μέρα όπου και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο.

bottom of page